Sova sova sova säng säng säng!!

Satt i bilen på väg från jobbet och pratade med min kollega och vi kom in på det här att ha ungarna i sängen om natten…

När mina barn var små (spädbarn) så var de som så många andra barn svåra att få att somna på kvällen och allra helst Rasmus vaknade många många gånger per natt. Jag har aldrig varit varken ett fan eller idkare av den berömda ”femminutersmetoden”, utan mina barn har vaggats, gungats, dragits i vagn över tröskel och ammats i sängen för att somna.

Efter spädbarnsmånaderna så ville de inte riktigt somna själva då heller (kanske mitt eget fel, jag vet). Självklart hade det varit underbart om de somnat själv klockan halv sju i sina egna sängar och sovit till sex dagen efter, det är väl så det ska vara enligt normen? Nu hade jag skaffat barn för att jag ville ha barn, inte för att jag skulle få mer egentid och att de skulle se bra ut när jag promenerade runt med vagnen.

Men nu satt jag där (eller låg) hos dem kväll efter kväll tills de somnade och inte skyndade jag mig att lägga dem klockan halv sju heller. Man ville ju ha ett liv också och jag ville att ungarna skulle vara en del av mitt ”vanliga” liv…och vilka andra förutom småbarnsföräldrar har ett liv före kl halv sju på kvällen…inte många. Därför fick mina barn plågas redan från tidig ålder och vara uppe till nio halv tio på kvällen, oj vad jag plågade dem. Men vi kunde åka och hälsa på vänner utan att känna pressen av att ungarna måste isäng eller att de var speciellt griniga. Till följd av detta så hade vi aldrig de hiskeligt tidiga mornarna heller, vi knallade helt sonika upp vid niotiden istället för att stiga upp före tuppen och och vandra runt i en sovande värld i ett par timmar, ja förutom världen hos alla småbarnsföräldrar som hade de ”rätta” tiderna till sina barn…

Min enda regel med sovandet som jag hade till mina barn var att de skulle somna i sina egna sängar, och de gjorde de (självklart med mamma vid sängkanten)…vaknade de på natten och ropade kom jag snabbt fram till att istället för att sitta vid deras säng och trösta och söva, så blev det mindre trötta barn och framförallt mindre trött mamma om jag bara tog in dem till mig när de av nån anledning vaknat på natten. De somna om i ett nafs och kan det finnas nåt mysigare än att ligga bredvid ett varmt gosigt sovande barn,  inte enligt mig!!

Tiden med ungar i sängen är ju en ganska snabbt övergående företeelse (jo men åren med småbarn går ju så fort) och helt plötsligt slutar barnen komma över och då saknar man det, jag lovar!!

Det händer fortfarande att mina ungar, nio och tolv år, kommer fortfarande över ibland på natten (även om sånt tydligen upprör, se länk!) och det är väl självklart att det är mysigare att krypa ner i sängen hos nån annan om man tassat upp på toa eller haft en mardröm på natten.

Hugo kläckte ett klockrent citat för nåt år sen, då jag, pojkvän och ungarna kommit hem sent en kväll och huset var mörkt och tyst och Hugo inte kunde somna. ”Varför ska vuxna få ligga två isängen, när barn ska ligga själv?” Det ligger nåt i det tycker jag och självklart fick han sova hos oss!!

Nu får alla göra som de vill och jag gör som jag vill, även om det fått mig att åldras lite fortare med mina sömnlösa nätter för 9 år sen!!

3 kommentarer

Under La Familia, Nåt att tänka på

3 svar till “Sova sova sova säng säng säng!!

  1. Haha. Ja, det ligger definitivt något i det som Hugo sa. Jag har fortfarande ungarna till och från i sängen och det känns helt okej. Min 15-åring hade en period förra året när hon sov med mig i flera månader. Jag vet dock inte om det varit så om vi varit två vuxna här hemma?

  2. Så där har vi haft det också, har fungerat jätte bra, våra ungar har fått somna i soffan framför tv:n och sen har vi burit upp dom till deras säng 🙂 aldrig haft tider för när dom ska sova utan det har gett sej själv, har dom vaknat på nätterna har dom fått krypa ner med oss :-).

    ha en skön dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s